вторник, 15 декабря 2015 г.

" Ой, Андрію, даруй нам надію"

Кажуть на Андрія всі ворожби збуваються. Кидають на вулиці чоботи на клуню, кілки у плоті рахують, слухають куди брешуть собаки. А коли лягають спати то кладуть на мисочку з водою соломину. Може присниться суджений, що іде по кладочці.  А хлопці роблять збитки, та тільки там, де дівчата на виданні і ніхто на них не сердиться, бо Андріївська ніч – це ніч незвичайна!
 3 давніх-давен наша Україна славиться величними традиційними святами й обрядами. Кожен, хто не черствіє душею, хто сповнений любові доброти до української спадщини повертається до традицій свого народу.
Одним iз свят, яке завжди відзначали нaшi батьки, діди, прадіди, було велике зимове свято, особливо важливе для молоді — день Андрія.
 Це свято відзначається 13 грудня i вважається днем пам'ят1 мученицької смерті одного iз дванадцяти апостол1в Христових — Андр1я Первозванного.
 Тому, щоб ожили перед нами вечорниці в ніч на Андрія, а ігри, забави нагадали молодість батькам, бабусям, дідусям , щоб відродити той давній звичай нашого народу , в Здовбицькому будинку культури , 13 грудня пройшло цікаве та колоритне дійство – справжні Андріївські вечорниці.
    Присутні поринули у захоплюючий світ українських звичаїв та традицій, дізнались історію свята Андрія Первозванного та особливості святкування. Дійство супроводжувалося веселощами, жартами, піснями . Дівчата ворожили, ліпили вареники та пригощали хлопців , а хлопці також вирішили поворожити , а  хто  ж перший ожениться?. Гарний настрій  подарував жителям села Здовбиця народний аматорський гурт Любава“, який представив віночок українських пісень.
      Всі присутні  доторкнулися до народної духовності свого роду та отримали велике задоволення, радість і надію на щасливе життя.
       Це чарівне дійство проведено завдяки спільній роботі будинку культури ( директор М.Хоменко, художній керівник І. Мариніна) , публічної бібліотеки (зав.бібліотекою М. Кравчук ), школи  (директор С.Радіонов )











Комментариев нет:

Отправить комментарий