пятница, 26 февраля 2016 г.

" Рідна наша мова, мова колискова... "


Єдиний скарб у тебе – рідна мова. 

Заклятий для сусіднього хижацтва. 

Вона твого життя міцна основа, 

Певніша над усі скарби й багатства. 

(П. Куліш) 

Мова - це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцiннiше надбання віків, мова - це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна i мислена діяльність народу. 
Хто не любить своєї рідної мови, солодких святих звуків свого дитинства, не заслуговує на ім’я людини. А народ, що не усвідомлює значення рідної мови для свого вищого духовного життя i сам ïï покидає й відрікається, виконує над собою самовбивство. 
Адже найбільше i найдорожче добро кожного народу - це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає I своє давнє життя i своï сподіванки, розум, досвід, почування. 
Поки жива мова в устах народу, до того часу живий i народ. I нема насильства нестерпнiшого, як те, що хоче відірвати в народу спадщину, створену незчисленними поколіннями його віджилих предків. 
А поезія — цвіт і гордість нашого народу. Вона зачіпає найкращі людські по¬чуття, спонукає до дії, до боротьби зі злом. Поезія будить у людях потребу оберігати життя в усіх його виявах — зберегти ліси й повітря, красу трав і рідну мову. 
Поезія Лесі Українки. Хочеться гортати й гортати сторінки її творів, адже там знайдеш відповіді на найболючіші питання. І де б не була Леся Українка, в яких краях не подорожувала б, її думки, як урочиста клятва, були з Україною і людьми.
До тебе, Україно, наша бездольна мати,
Струна моя перша озветься.
Активна життєва позиція, любов до України сприяла появі громадянської лірики Лесі Українки, чиє ім’я справедливо ставлять поряд з Т. Шевченком та І. Франком. 
Основними мотивами лірики Лесі Українки є звеличення України, її рідної мови, уславлення людської праці, заклик до активних дій за визволення народу, ненависть до гнобителів

24 лютого 2016 року в селі Здовбиця спільними силами школи та бібліотеки пройшов захід присвячений Дню рідної мови та 145-ій річниці від дня народження поетеси Лесі Українки « Рідна наша мова, мова колискова».
Звучали вірші, пісні про рідну мову, про любов до України у виконанні учнів 7 Б класу ( кл. кер. Н.М. Новачук ). Танцювальний колектив « Непосиди»( кер. В. Новачук)  виконали танець « Мова солов’їна», а учні 9 класу: Ващук Б. Трофімчук А. Кушнірук Д. Флорек І.представили уривок із п’єси І. Котляревського « Наталка Полтавка». Присутні на заході переглянули документальний фільм про життя Лесі Українки, ознайомилися із книжково – ілюстративною виставкою « Як я умру, на світі запалає Покинутий вогонь моїх пісень..." 

















Комментариев нет:

Отправить комментарий