понедельник, 25 апреля 2016 г.

" Твій біль, Україно. Дзвони Чорнобиля "

26 квітня- 30 років Чорнобильській трагедії

Ми атомні заложники прогресу.
Вже в нас нема ні лісу, ні небес.
Так і живем од стресу і до стресу,
Абетку смерті маємо – АЕС.
Л. Костенко

Чорнобиль...Чорний біль нашої землі. 30 років. Скільки б не минуло років, все одно це слово полум'янітиме чорним вогнищем скорботи. Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною.
. Наче збулися пророчі слова Апокаліпсису від Іоанна Богослова про зірку Полин (як відомо, чорнобиль — трава родини полинових) «Засурмив третій Ангел, — і велика зоря спала з неба палаючим смолоскипом. І спала вона на третину річок та водні джерела. А ймення зорі тій Полин. І стала третина води як полин, і багато людей повмирали з води, бо згіркла вона...».

Впала з неба до долу потривожена
Ангелом зірка.
Покотилась до обрію, збурила
зоряну синь.
На душі стало сумно

Наша пам'ять і пам'ять багатьох наступних поколінь знову і знову буде повертатися до трагічних квітневих днів 1986 року, коли ядерна смерть загрожувала всьому живому і неживому Ми, нинішнє покоління, повинні робити все можливе, щоб зберегти своє життя і життя майбутніх поколінь: дбати про чистоту землі, насаджувати дерева, прикрашати землю квітами, травами, не забруднювати ріки, ставки та джерела.
Урятований світ. — найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам'ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи не падала на землю гірка зірка Полин...

О Боже Великий, наш Боже, наш Боже!
Дай певність на радість,
умнож наші сили,
Аби підняли ми обпалені крила,
Щоб швидше минувся час
лиха й випроби,
Щоб змився дощами пекельний
Чорнобиль...

25 квітня у селі Здовбиця відбувся вечір - спомин про трагедію Чорнобиля, яка сталася 30 років тому. На захід були запрошені односельці, які приймали участь у ліквідації наслідків аварії, учні Здовбицької ЗОШ, працівники сільської ради. Присутні хвилиною мовчання пом'янули загиблих і померлих героїв. Ведучі вечора Ірина Мариніна, Михайло Хоменко. Вірші читали Юлія Година, Іванна Овдійчук, Олександра Боярчук. Виступила також сільський голова Світлана Година. Присутні подивилися документальний фільм "Все про Чорнобиль. Приховані факти" та переглянули книжкову виставку " Чорнобиль то жура, Чорнобиль пам'ять".








Комментариев нет:

Отправить комментарий